13 de maig 2012

Dia de la Memòria a Elna (20 de maig)


DIA DE LA MEMÒRIA
ELNA 20 de maig del 2012

Elna, L’Oradour-sur- Glane català (s.XIII) i Ribesaltes, le Drancy català

Benvolguts companys i compatriotes,


Enguany els actes del DIA DE LA MEMÒRIA amb la col·laboració de Mossèn Auriol, arxipreste d’Elna i de l’ajuntament, tindran lloc al matí a Elna per recordar la massacre de la població el 1285 per les tropes francopapistes de Felip l’Atrevit, i a la tarda al camp de Ribesaltes.

Cada any ens honora la presència i participació dels membres del prestigiós IPECC, Institut de Projecció de la Cultura Catalana. Enguany lamentem l’absència del fundador i president, Enric Garriga Trullols, desaparegut al novembre passat, fidel sostenidor a la Catalunya del Nord de la catalanitat de les nostres terres.

Més enllà del record dels patiments soferts tant per la població martiritzada al segle XIII per les tropes francopapistes, com per les víctimes al nostre país de la barbàrie del segle XX, emmarquem cada any els actes dins la reapropiació de la memòria històrica.

Som fruit d’un passat que ignorem perquè no ens l’ensenyen i sabem que “cal saber per poder veure”, com deia el filòsof Bachelard.

Qui no coneix la història no pot entendre com el marbre del portal de l’església d’Elna va esclatar, ni perquè es va ocultar un oasi de pau i felicitat com la Maternitat d’Elna o perquè s’ha amagat durant 60 anys que el camp concentració de Ribesaltes “antecambra dels camps d’extermini nazis”(1939/1942), i “Drancy de la zone libre” segons l’historiador Peschanski, president del projecte d’Historial-Memorial de Rivesaltes el 2002, era encara el 2007 un camp de detenció, “l’horreur de la République”, com afirmà el ministre Mermaz el 2000.

A Elna cada any fem acte de memòria: retem homenatge a les víctimes, recalquem els mecanismes d’ocultació o manipulació que permaneixen avui dia en estats pretesament democràtics. També volem subratllar el mèrit i el coratge dels qui van ajudar les víctimes o van testimoniar, així com dels historiadors i periodistes que posteriorment gosen trencar el silenci i revelen veritats condemnades a l’oblit pels governs; volem assenyalar també el mèrit d’alguns pocs polítics que els recolzen.

Programa

11.00: Missa en català a la catedral d’Elna, oficiada per mossèn Andreu Auriol, i concelebrada per mossèn Py, arxiprestes. Participació de la Coral Santa Eulària.
12.00: Claustre de la seu:
Homentage a Enric Garriga Trullols (1926-2011), patriota independentista, president de l’IPECC, que va iniciar la participació de l’IPECC al DIA DE LA MEMÒRIA a Elna.
Parlaments.
Ofrena floral de l’IPECC al jardí del claustre de la catedral d’Elna, al peu de la placa de recordança de la Crònica de Bernat Desclot que relatà els fets (1285).
           
13.00: Dinar de germanor dels catalans del nord i del sud de l’Albera. Per la reservació al restaurant trucar la D. Grau 04.68.37.91.60. Menú adjunt.
15.45: Visita al camp de concentració de Ribesaltes qe és segons Robert Badinter: “un dels llocs més simbòlics de les màximes vulneracions dels drets que culminaren amb al crim contra la humanitat dins l’Europa i la França del s. XX, i del qual cal guardar el record”. (L’accent catalan, agost del 2006). Robert Badinter, ministre de la justícia (1981/1986), patrocinà el projecte d’Historial-Memorial del Camp de Ribesaltes, no edificat encara, 10 anys després de la seva programació!


Daniela Grau